Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Használati útmutatók

 

Textilbőr és szövetgarnitúrákhoz használati és kezelési útmutató

A megfelelő tisztítás és ápolás hosszútávon megőrzi a kárpitozott bútor szépségét és annak értékét! A bútorszövet rendszeres ápolást igényel, csak úgy mint minden más naponta használatos anyag. Ezt könnyű belátni, hiszen az ülőgarnitúra anyaga állandó pornak és koszolódásnak van kitéve. Nem érdemes megvárni amíg a szennyeződés túlságosan intenzívvé válik vagy éppenséggel beivódik a huzatba. Ezzel nemcsak a tisztítás folyamatát nehezítjük meg, de annak sikeressége is kétségessé válik.
 

Mit jelent a tisztítás, folteltávolítás és mit a karbantartó ápolás

Tisztítás alatt értjük a rendkívüli szennyeződések (pl. folyadék, ételek, vér, stb.) eltávolítását. A folteltávolítás egy olyan művelet, amit alapvetően a kárpittisztítással foglalkozó szakember végez. Természetesen mi is megpróbálkozhatunk a szennyeződés eltávolításával, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. Néhány tipp amit érdemes betartani: 1) tisztítás során mindig a folt szélétől a közepe felé haladjunk 2) sohasem szabad háztartási tisztítószert alkalmazni, ezek összetétele (savtartalma) gyakran roncsolja a szálakat 3) ha van tisztítási utasítás a szövethez, azt tartsuk be 4) elsőre mindig a bútornak egy nem látható részén próbáljuk ki a tisztítószert, nem-e változtatja meg a szövet színét 5) a folyadékokat nedvszívó kendővel itassuk fel - de NE dörzsöljük -, majd a tisztítást langyos (30° C) vízzel  és pH ­semleges samponnal vagy finom mosószerrel elvégezzük el 6) tisztítás során ne fejtsünk ki nyomást 7) folteltávolítás után érdemes az egész felületet áttörölni nedves ruhával, ezzel megakadályozzuk, hogy a száraz és vizes részek között úgynevezett szélek keletkezzenek 8) keféljük át a felületet 9) várjuk meg a teljes száradási folyamatot mielőtt újra használni kezdjük 10) száradás végeztével érdemes átporszívózni a felületét és egy puha kefével ismét átkefélni. A karbantartó ápolás során azokat a szennyeződéseket távolítjuk el, melyek a napi használat során keletkeznek (por, kosz, stb.). Ilyenkor elegendő a porszívó kárpittisztító fejével átporszívózni a bútort. A lényeg a kis szívóerőn van! Majd ezt követően puha szálú kefével szálirányban átkefélni. Mivel a nedvesség megőrzi a szálak rugalmasságát - kihat az anyag élettartamára -, így érdemes a bevonó anyagot egy enyhén nedves tiszta kendővel áttörölni. Jó ha tudjuk, hogy a túl alacsony páratartalom, főként a központi fűtéses helyiségekben nem tesz jót a szövetnek!

A kárpit felületek tisztítása elvégezhető a kereskedelemben kapható száraz habos bútortisztítóval, a tisztítószeren található útmutató figyelembe vételével.

A fa és laminált felületeket nedves, enyhe mosószeres ruhával tisztítsuk, majd töröljük szárazra. Tilos a fa és laminált felületeket, bármely bevonó anyagot, szemcsés súrolószerrel és szerves oldószerrel (aceton, benzin stb.) tisztítani!!!

Plüss és zsenília szövetek tisztítása nedves ruhával vagy száraz habos kárpittisztítóval történjen.

Textilbőr tisztításához elegendő egy nedves ruha is. Más módon való tisztítást nem javasoljuk, mivel ezáltal az anyag minősége megváltozik.

Lemosható anyagok tisztítása. Kérjük, amennyiben ilyen terméket vásárolt, semmiképpen se tisztítsa a terméket a normál folyó vízen kívül mással! A tisztításhoz egy nem színező és szálakat nem hagyó rongyot használjon. Más módon való tisztítást nem javasoljuk, mivel ezáltal az anyag minősége megváltozik.

Vízben oldható foltok:

Hideg vízzel, esetleg ph­ semleges sampon és víz keverékével. Forró vizet kerülje, mivel fehérje csapódhat ki!
Ph­ semleges sampon és langyos víz keveréke. Ha ezzel nem sikerült a foltot eltávolítása, száradást követően az érintett helyen lehet próbálkozni mosóbenzinnel vagy folteltávolító szerrel.
Ne hagyja beszáradni! Azonnal kezelje ph­ semleges sampon és víz keverékével!

Vízben nem oldható foltok:

Kereskedelmi forgalomban kapható folttisztító szerekkel kezelni.
Kérje szakember tanácsát!
Nedvesítsen be egy fehér kendőt citromsavas oldattal (1 csapott evőkanál 100 ml hideg vízhez) és szedje fel a foltot a szélétől a közepe felé haladva.

 ...

Kicsomagolás: A fóliába, kartondobozba, stb. csomagolt bútorok csomagolása nem vízálló, ezért még csomagoltan is nedvességtől elzárt, száraz helyen tárolandók. A bútor kicsomagolását kérjük óvatosan, éles, vágó, szúró eszközt mellőzve végezze, nehogy a bútor megsérüljön!

Összeszerelés: A szétszerelten, több különálló elemből álló kárpitos bútorok összeszerelését a mellékelt útmutató szerint kell végezni. Az egyes elemek rögzítőelemeinek, csavarjainak és akasztóinak illesztésekor ügyeljen, hogy ne szakítsák ki a kárpitot, a szerelvények ne akadjanak bele egymásba, nehogy kárt okozzanak a bútoron. Az összeszerelést, a pontosabb illesztések és sérülések elkerülése végett lehetőleg két fő végezze.

Használat: A kárpitos bútorok szövete több minőségi osztályba sorolható. A kopásállóság jelzője a Martindale szám, amely az adott szövet tartósságát jelzi, érdemes ennek megfelelően terhelni. A bevonatok az állandó dörzsölés, súrlódás, hegyes, éles tárggyal történő ráhatás következtében megkophatnak, megsérülhetnek. Minden esetben kerülni kell az éles, hegyes és szúró eszközök használatát, vagy hogy ilyen hatás érje a felületet. A felületi bevonatok nem vízállók, ezért a vizes, nedves tárgyak a felületen maradandó károsodást okozhatnak, használatuk kizárólag beltérben javasolt. A bútorok gyártásakor felhasznált anyagok különbözőképpen reagálnak a hőhatásra, de mindenképpen érzékenyek. A káresemények és tűzveszély elkerülése végett a kárpitos bútorok elhelyezése a fűtőtestektől, hősugárzótól, radiátortól, stb. minimum másfél méterre, de hőhatástól függően, akár ennél is távolabb javasolt helyezni. Ajánlott a nyári tűző naptól is védeni a bútort, mert a napsugarak, az UV sugárzás roncsolhatja, fakíthatja az anyagokat. A már használatban levő, vagy összeszerelt bútorok mozgatása csak a szállítási egységek formájában történhet, mivel az összeszerelt bútorok mozgatása az egyes elemek sérüléséhez, deformálódásához vezethet. Kinyitható, vagy ágyazható funkcióval rendelkező kárpitos bútorok működtetésekor ügyeljen, hogy kisgyermek ne tartózkodjon az ágyneműtartóban, vagy a bútor mechanikai elemeit tartalmazó részei közelében! A sérülések elkerülése és a végtagok becsípődésének elkerülése végett, a nyitás és összecsukás csak használaton kívül történhet, azaz amikor más nem használja a bútort. Az ágyneműtartó kizárólag ágynemű és ruhanemű tárolására alkalmas, nehéz, súlyos tárgyak belehelyezése tilos, mert az ágyneműtartó alsó része kiszakadhat. Az ággyá alakítható kanapék, ülőgarnitúrák, sarkok, stb. nyitásakor ügyeljen, hogy a bútor stabilan álljon, a mechanika megfelelően rögzüljön és a már kinyitott ágy kellően stabil legyen. Tilos félig nyitott állapotban, vagy nyitás közben használatba venni, mert ez balesetet okozhat!

Mechanikák: A kinyitható, ággyá alakítható kárpitos bútorok többféle mechanikával készülnek. A lebillentős nyitású ágyak ülőfelületét előre húzva, a háttámla lebillentésével nyithatóak. Javasolt fal mellé helyezni, hogy a háttámla meg legyen támasztva, ellenkező esetben a rögzítő pánt kilazulhat, kiszakadhat. Az ülőfelületet kissé megemelve kell kihúzni, hogy ne karcolja a padlót. A kiemelős mechanikával rendelkező kanapék ülőfelülete rugós rásegítéssel nyílik, ez könnyebb nyitást tesz lehetővé, illetve nyitás közben nem ér a padlóhoz, csak a nyitási folyamat végére kerül megfelelő pozícióba. Félig kinyitott állapotban használni tilos! Az ülőfelület alól kihajtható vendégágyak nyitásakor ügyeljen rá, hogy mindkét oldalt egyszerre húzza, ellenkező esetben a mechanika megszorulhat. Fontos, hogy bolyhos, süppedős szőnyegen a nyitás nehézkesebb lehet, mert a nyitó mechanika alatt levő kerekek elakadhatnak, ezért nyitás előtt célszerű a szőnyeget elvenni a bútor elől. A kinyitott vendégágy rugózata, keménysége és huzata eltérhet az ülőfelületétől, így ezt jellemzően csak vendégágy funkcióként javasolt használni. Az ágygépek kinyitását minden esetben az erre kialakított fogantyú, vagy a kéznek kialakított bemélyedés, esetleg perem segítségével kell végezni. Az ágyneműtartók nyitása hagyományos rugós, vagy gázrugós rásegítéssel működik. A használat megkezdése előtt ezeket a rugókat be kell helyezni, vagy a rögzítésüket feloldani, mivel az ágy felső része ezek segítségével áll meg felnyitott állapotban. A felnyitást csakis terheletlenül, ágynemű és bármilyen más terhelés nélkül szabad végezni, ellenkező esetben a szerkezet nem tartja meg, ami sérülésekhez és meghibásodáshoz vezethet! Egyes fotelek hintamechanikával, kinyitható lábtartóval vannak szerelve. Ezek működtetése elektronikusan vezérelve, mechanikusan karral, vagy testsúlyáthelyezéssel is történhet. Minden esetben ügyeljen, hogy a bútor működtetés közben ne akadjon el, stabilan álljon. A távirányítóval felszerelt, vagy elektronikus működésű termékek működtetése előtt feltétlenül olvassa el a mellékelt használati útmutatót, ugyanis egyes típusok működése és vezérlése eltérhet. Az érintésvédelmi előírások betartása kötelező! Kisgyermekek nem használhatják!

Ágyrácsok: Az ágykeretekben található ágyrácsok csak matraccal együtt használhatók, kompatibilis matracokkal kapcsolatban javasoljuk, hogy tájékozódjon, még a vásárlás előtt! A felnyitható, vagy motoros ágyrácsok működtetése során ügyelni kell a végtagok becsípődésének elkerülésére! Az ágyrács stabilan, az ágykerethez rögzített állapotban legyen elhelyezve, ügyelve a teljes felület alátámasztására. Léces ágyrácsok, ágybordák esetén az egyes lécek elmozdulhatnak, használatbavétel előtt ellenőrizni kell, hogy valamennyi ágyborda megfelelően feltámaszkodjon a kereten. A fenyő ágyrácsok recsegése használat közben természetes jelenség, ennek tompítására érdemes rugalmas (pl. redőnygurtni) alátétet helyezni az egyes lécek alá.

Lábak, görgők: A fotelek, kanapék, ágyak lábai fémből, műanyagból, vagy fából készülhetnek. A bútor lába mozgatás közben felsértheti a parkettát, padlóburkolatot, ezért amennyiben a termék ezt nem tartalmazza, javasolt az érzékenyebb padlóburkolat megóvása érdekében ezekre a lábakra filc borítást helyezni. A görgővel szerelt fotelek esetén a bútort csak terheletlenül helyezzük át és toljuk arrébb, mert pl. a szőnyegben elakadó görgő kitörhet a foglalatból.

Tisztítás: A bútorkárpitok, szövetek, textilbőr, vagy műbőr anyagok különösen érzékenyek a vegyszerekre, de a valódi bőrnek sem tesz jót, ha maró hatású anyaggal érintkezik. A bútorkárpit tisztítása géppel végezhető, azonban a foltosodás elkerülése érdekében a teljes felületen célszerű, valamint, a bútorkárpitokhoz ajánlott tisztítószeres kezelést követően mosószer nélkül, tiszta vízzel javasolt ismételni. A kárpitos termékek zippzárja gyakran gyártástechnológiai megoldás, ilyenkor a huzat nem levehető és házilag nem mosható. A valódi bőröket bőrtisztítóval és bőrápolóval évente egyszer ajánlott ápolni.